Ultralyd

Ultralyd har blitt en naturlig del av mange legespesialiteter. De første som tok det i bruk var gynekologer og hjerteleger. Etterhvert som teknologien har blitt bedre og apparatene ikke er fullt så kostbare lenger, øyner nå mange muligheten til å bli bedre klinikere ved å ta ultralyd i bruk.

Ultralyd er ufarlig – det er lydbølger og kan ikke skade deg. Det eneste du kjenner ved en undersøkelse er ultralydshodet som berører huden din.

Ultralyd gir legen muligheten til å se rett inn i kroppen din. Før lyttet man eksempelvis kun på et hjerte med stetoskop uten å kikke på det. Det blir som å prøve å finne ut hva som feiler en motor uten å åpne panseret. Allmennlegens bruk av ultralyd er en forlenget arm av undersøkelsesmuligheter. Vi snakker om «point of care» ultralyd. Vi har en spesifikk ting som vi ønsker svar på, og gjør derav undersøkelsen.

Har pasienten gallesten? Er hovedpulsåren forstørret?

Våre leger bistår blant annet i opptrening av andre allmennleger i bruk av ultralyd og i så måte er dette et kvalitetsstempel på at de har god erfaring med bruk av ultralyd.